Magyarország 2004., az Európai Unióba lépésig önellátó volt cukortermelésből. Öt cukorgyár működött. 1990-ben még tizenkettő.

Az Európai Unió 2006-ban úgynevezett cukorreformot hajtott végre Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos javaslatára. A reform célja, hogy az EU cukortermelését évi hatmillió tonnával csökkentse. Évi tizenhét és fél millió tonnáról tizenegy és fél millió tonnára. Ennek eszközei pénzbeli támogatások azok számára, akik átállnak más termesztésére, termelésére, illetve kötelező hozzájárulás a szerkezetátalakítási alaphoz azok számára, akik nem hajlandók eléggé csökkenteni a cukortermelésüket, cukorrépa termesztésüket. A reform oka, hogy az EU exporttámogatást adott az európai cukor exportálóknak, akik így tisztességtelen előnyhöz jutottak a világpiacon, ami miatt a Kereskedelmi Világszervezet elmarasztalta az Európai Uniót. Magyarország erről persze nem tehetett.

Ezt a reformot a magyar kormány is megszavazta, Gráf József földművelésügyi miniszter akkor azt ígérte, hogy ez nem jelent majd gyárbezárást. Azóta az ötből négy cukorgyár bezárt, a cukorrépa termesztés negyedére esett vissza a cukorreform előtti szinthez képest. Magyarország már kétszer annyi cukrot importál, mint amennyit előállít, ez utóbbi már csak 105 000 tonna évente. Cukorreform előtt 402 000 tonna volt, tehát még bőven jutott exportra is a magyar cukorból. Természetesen a magyar cukorgyártás nyereséges volt, a magyar cukoripart egyértelműen az EU cukorreformja és a szocialista magyar kormány ehhez való asszisztálása tette tönkre. Az importcukorért persze euróval kell fizetni. Közben a magyarok Ausztriába járnak cukrot vásárolni, mert már ott is jóval olcsóbb a cukor, mint Magyarországon.

 

Mi haszna és értelme is van Magyarország számára egy olyan szervezetben tagnak lenni, amelyik a mezőgazdaságunkat és a feldolgozóiparunkat leépítteti, munkanélküliséget okozva ezzel? Szégyenszemre kiváló mezőgazdasági adottságai ellenére Magyarország már a saját szükségleteit sem képes kielégíteni. Inkább drága pénzért euróért importál annyira drága cukrot, amit már nem is érdemes Magyarországon megvenni, mert olcsóbb külföldön bevásárolni, ahelyett hogy az ország maga gyártana, munkahelyeket megőrizve ezzel, és még exportbevételre is szert lehetne tenni. Nem kifelé menne az euró az országból, hanem befelé jönne.

Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet bölcs döntésükért azon honfitársaimnak, akik igennel szavaztak Magyarország EU csatlakozására és/vagy a szocialistákra.

Megcsináltátok.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://honunk.blog.hu/api/trackback/id/tr812696559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.03.19. 17:18:16

A posztban elég sok olyan dolog van ami vitatható. A cukorgyártás tényleg nyereséges volt. A cukorrépa termesztés meg nagyon nem volt az. Még a cukorgyárak "szanálása" előtt elkezdett csökkenni a cukorrépa termesztés, mert tonnánkét 42 eurós ára volt a túltermelés miatt (is) és 44 euró ár alatt ráfizetés volt a magyar termelőknek. És a túltermelés miatt csökkentették a kvótákat. Jelenleg két cukor gyár maradt. Igazából volt egy harmadik, akinek a tulajdonosa 50 évre eladta a saját cukorkvótáját embertelen sok pénzért. Valamint 2006-ban létrehoztak 5 vagy 6 cukorgyárból egy nagy egyesített (állami?) céget, ami a hatalmas szakértelem által nem élte meg a második szülinapját sem. Na erről viszont igen csak akkori kormány tehet.

Viszont:
"Az importcukorért persze euróval kell fizetni. Közben a magyarok Ausztriába járnak cukrot vásárolni, mert már ott is jóval olcsóbb a cukor, mint Magyarországon."

Emlékeim szerint nem az volt a terv, hogy itt 2011/12-ben még forint lesz a fizetőeszköz. Nem csak a külföldi cukor olcsóbb, hanem sajnos a tej vagy sok gyümölcs is. Ennek viszont okai vannak, amivel lassan két évtizede próbálják a termelőket a szakértők szembesíteni, de nem sikerül. Összes eddigi kormány bűnbe, hogy nem fektetett pénzt és energiát ebbe a kérdésbe.

Az EU-nak sok valós és jó pár súlyos hibája van, de amiket idehaza általában felrónak nekik, az olyan 70-80%-ban nem igaz.

U.I. Ha a könyvjelzőim nem semmisülnek meg, akkor most belinkeltem volna két a kérdést részletesen leíró szakmai cikket, mivel ott értelmesebben van leírva mint amit itt produkáltam.
süti beállítások módosítása